Sivut Suomeksi    På Svenska

 

 

KYNNET JA TURKKI

 

KYNNET JA TURKKI TERVEYS KÄYTTÖKOKEISTA KOIRANAYTTELYISTÄ LYHENTEITÄ

 

HOME
TERVETULOA
UUTISET
KOIRAT
PENTUJA
PENTUEET
MÄYKKY INFO
PÄIVÄKIRJA
KUVIA
CHAMPION

 

 


Ohjeita koiran käsittelemiseen, kynsien lyhentämiseen

ja mäykyn turkin hoitoon

Videot on tehty ilman "käsikirjoitusta" ja leikkausta, joten laatu on sen mukainen.

Eiköhän niistä kuitenkin tule pääasiat näkyviin ja kuuluviin.

 

KUVIEN, TEKSTIN TAI VIDEOIDEN KOPIONTI TÄLTÄ SIVULTA ILMAN LUPAA

ON EHDOTTOMASTI KIELLETTY


KOIRAN KÄSITTELY

Miksi on tärkeää että koiraa voi "käsitellä"

Koira selällään?

Miten opetan koiran olemaan selällään

 

KYNSIEN LYHENTÄMINEN

-Miksi ja kuinka usein kynsiä pitää lyhentää

-Mitä tarvitsen?

-Miten kynsiä lyhennetään?

-Videot:  kynsien leikkaaminen kynsien viilaus

 

TURKIN HOITO JA TRIMMAUS

Koiran peseminen

Miksi karkeakarvaista mäyräkoiraa pitää trimmata?

Koska ja kuinka usein?

Eikö turkkia voi leikata nyppimisen sijaan?

Itse vai ammattilaiselle?

Mitä tarvitset?

Trimmauksen tekniikkaa

Mista aloitaa ja miten edetä?

Trimmaus videot:

Mitä kannatta ajatella ennekuin aloittaa...

...trimmauksen välineet ja tarvikkeet...

...trimmaus tekniikkaa...

...muista myös korvakäytävät

 


KOIRAN KÄSITTELY

Miksi on tärkeää että koiraa voi "käsitellä"

Koira selällään?

Miten opetan koiran olemaan selällään

 

 

Miksi on tärkeää että koiraa voi "käsitellä"

-tärkein syy: voit antaa ensiapua vahingoittuneelle koiralle

Sairaan tai vahingoittuneen koiran, kynsien leikuu ja trimmaaminen on huomattavasti helpompaa jos se on siihen tottunut.

Sitä kannattaa harjoitella pienestä  pennusta lähtien. Aikuisellekin koiralle sen voi opettaa mutta vaatii enemmän aikaa koiran luonteesta riippuen.

Mikäli et aloita jo pentuna tai annat periksi on sinulla pahimmassa tapauksessa koira jota ei voi lainkaan tutkia tai käsitellä ilman kuonokoppaa tai koiran rauhoittamista. Turkin voi trimmauttaa ja kynnet leikkauttaa ammattilaisella, mutta mitä teet kun koira vahingoittuu etkä voi sitoa esim. runsaasti vuotavaa haavaa eläinlääkärin ollessa kaukana?

Koira pitää totuttaa että korviin, tassuihin, hampaisiin yms. saa ihminen koskea ja katsoa. Sitä harjoitellaan jo pennusta pitäen. Määrätietoisesti, rauhallisesti ja ystävällisesti. Tekemällä se suht koht usein, eri paikoissa ja ympäristössä. Siitä ei tarvitse tehdä erikoista numeroa. Koiraa voi myös toisinaan palkita. Palkitaan kuitenkin oikeasta käytöksestä. Sinä palkitset kun se käyttäytyy haluamallasi tavalla, eikä niin päin että koira "palkitsee" sinua jos käyttäydyt sen haluamalla tavalla.

 

Koira selällään?

-osa koiran "huolto" toimenpiteistä on helpompi suorittaa

Totutan koirani jo pienestä pitäen olemaan myös selällään. Aikuisen koiran "selättäminen" on jo vaikeampaa toisinaan jopa täysin mahdotonta.

Melkein kaikki mäykyt "löhöävät" selällään sohvalla tai auringon lämmössä. Kynsisaksien ilmaannuttua näköpiiriin ei se enää olekaan yhtä itsestään selvää.

Mielestäni kynsien leikkaaminen on koiran ollessa selällään  helpompaa. Näen paremmin miten paljon voin leikata. Vatsan, jalkojen trimmaaminen myös sujuu yksinkertaisemmin jos koira osaa olla selällään.

 

Miten opetan koiran olemaan selällään

-harjoittelemalla, olemalla periksiantamaton sekä ystävällinen

Koiran voi totuttaa selällään olemiseen  siten että pitää sitä sylissä selällään, edetä siitä pikkuhiljaa / tai heti tilanteeseen missä koira makaa jalkojesi välissä selällään  tai pöydällä. Koiran rimpuillessa nosta hieman polvia ja pidä "puristamalla" koira paikallaan. (Katso video) Harjoittele myös joskus niin ettei mitään tapahdukaan. Älä leikkaa kynsiä tai tee muutakaan mikä ei ole koiran mielestä kaikkein hauskinta puuhaa.

Koiraa voi aluksi vain rapsuttaa vatsasta. Useimmat käsittelyyn tottumattomat rimpuilevat  kun ne laitetaan selälleen, silloin ei saa antaa periksi. Usein se on vain halua päästä pois mutta voi myös johtua pelosta. Pelokkaan koiran kanssa kannattaa edetä varovasti. Selällään olemisesta kannattaa pyrkiä tekemään miellyttävä kokemus. Koiraa voi palkita herkuilla sen ollessa kylki-selällään, pää sivusuuntaisesti. Varo ettei namit juutu kurkkuun, kokemus ei ole miellyttävä vaan päinvastainen.

Toista harjoitus usein ja etene pikkuhiljaa siihen että saat tutkia tassuja, korvia yms. koiran ollessa rauhallisesti paikallaan. Harjoituksesta ei kannata tehdä suurta numeroa. Se kannattaa suorittaa lattialla, sohvalla, sängyssä siis missä tahansa jossa koiralla on pehmeä alusta maata selällään. Varo ettei koira pääse putoamaan! Myöhemmin selällään oleminen toimii myös pöydällä.

 

Tässäkin harjoituksessa, kuten kaikissa koiran kanssa tapahtuvissa, on tärkeää että sen mitä aloitat suoritat myös loppuun.. Sinä päätät, eikä koira, koska aloitetaan ja lopetetaan. Älä "lässytä" tai ole vihainen koira vaistoaa käytöksesi ja tulkitsee sen sinun peloksesi tai aggressiivisuudeksi. Koiran näkökulmasta katsoen sellaisessa tilanteessa kannattaa joko puolustautua tai paeta. Ole rauhallinen ja päättäväinen äläkä hosu tai ole aggressiivinen.

 


KYNNET

-Miksi ja kuinka usein kynsiä pitää lyhentää

-Mitä tarvitsen?

-Miten kynsiä lyhennetään?

-Videot:  kynsien leikkaaminen kynsien viilaus

 

 

Miksi ja kuinka usein kynsiä pitää lyhentää

-Miksi > Liian pitkät kynnet ovat haittalliset ja kivuliaat. 

-Kuinka usein > Usein, aina tarpeen vaatiessa

 

Hyvin monella mäyräkoiralla on valitettavasti aivan liian pitkät kynnet. Kynsien lyhyenä pitäminen on tärkeää!

Kynnet myös tuntuvat kasvavan nopeammin kuin monella muulla rodulla. Koska mäykyn kynnet ovat mustat eikä hermoa näy, on niiden lyhentäminen monen mielestä vaikeampaa kuin valkoisten.

Kynnenkasvun nopeus on yksilöllistä sekä siihen vaikuttaa koiran liikunnan määrä ja laatu. Paljon monipuolisessa maastossa vapaana liikkuva  koira kuluttaa kynsiään enemmän kuin lyhyitä hihnassa tehtäviä lenkkejä tekevä koira. Koiran kynnet on hyvä tarkistaa viikoittain. Kynnet lyhennetään aina tarpeen vaatiessa. Jos kynsiä leikataan harvoin, kasvavat hermokanavat varsin pitkälle kärkeen. Leikkaa kynnestä vain millimetri tai kaksi kerrallaan. Kynsien lyhyenä pitämisellä estetään tassujen vääristymisen väärään asentoon ja jopa kynsien kasvamisen ihon sisälle, varsinkin etukannusten, jotka eivät kulu luonnollisella tavalla.

Kynnet voivat myös liian pitkinä haljeta tai katketa. Nämä kaikki aiheuttavat koiralle kipua.

 

Mitä tarvitsen?

-Hyvät terävät kynsileikkurit, kynsiviiloja (ja mahd. verenvuodon tyrehdyttävää ainetta)

 

Kynsiä voi lyhentää leikkaamalla ja/tai viilaamalla.

 

Yleensä teen molemmat. Mielestäni parhaimmat kynsileikkurit ovat kuvassa olevat. Terät ovat riittävän ohuet joten on helpompi leikata vain vähän kerralla.

Leikkureita on eläintarvike myymälöissä.

Leikkurit tylsistyvät ajan myötä ja on syytä käyttää vain teräviä kynsisaksia, jottei kynnet leikatessa halkea.

 

Kynsiviiloja olen tehnyt itse, santapaperia ja keppi (karkeus 100/metallin hiomiseen tarkoitettu) Viilana voi käyttää ihmisille tarkoitettua jalkaviilaa (ei karkeaa metalli raspia

 

Alla:

Bio Groom merkkinen Sure Clot fast ackting STYPTIC POWDER, tyrehdyttää hyvin verenvuodon  jos osut kynnessä olevaan hermoon.

Yllä: Kynsisakset ja itse tehtyjä kynsiviiloja

Alla:Saman koiran aivan liian pitkätläksi kasvaneet kynnet (vasemmalla) ennen ja jälkeen lyhentämisen. (oikealla)

 

Miten kynsiä leikataan?

Kynsien leikkuun voi aluksi suorittaa väsyneellä koiralla. Kynsien leikkaamisessa on tärkeää, ettei leikkaa kynnestä liian paljon kerrallaan pois, sillä kynsisaksien osuminen kynnessä olevaan hermoon on koiralle kivuliasta mutta ei vaarallista. Kynsiä leikatessa tärkeintä onkin pitää tassusta tukevasti kiinni, ettei koira pääse riuhtaisemaan tassua irti kädestä ja siten aiheuttamaan vahinkoa itselleen. Olennaista on, että leikkaaminen ei lopu siihen, että koira riuhtoo itsensä pois tai kiljahtaa (kiljahtelu on yleensä vain esitystä), sillä näin koira oppii, että tilanteesta pääsee tempomalla pois. Jos kuitenkin osut suoneen, älä säikähdä, sillä kynnen päästä tulee yllättävän paljon verta. Paina päätä hetkisen sormella, jolloin verenvuoto tyrehtyy. Eläintarvike kaupoissa on myytävänä verenvuodon tyrehdyttäviä aineita joita suosittelen hankitavaksi. (kuva alhaalla) Jos vahingossa leikkaat liikaa älä kuitenkaan lopeta lyhennys-operaatiota tähän, vaan ole edes leikkaavinasi muita kynsiä.

  1. Ota tassusta tukeva ote.

  2. Leikkaa tyhjä osa kärjestä pois. Se on täyttä sarveisainetta eikä sisällä hermoja.

  3. Leikkaa niin että terät sijoittuvat kynnen ylä ja alapuolella, ei sivuittain. Jos kynsiä leikataan harvoin, kasvavat hermokanavat varsin pitkälle kärkeen.

  4. Leikkaa kynnestä vain millimetri tai kaksi kerrallaan (katso piirrettyä kuvaa)

  5. Leikkaamisen jälkeen tai sen sijaan voi kynnet viilata. Viilaamalla saa kynnet lyhyemmiksi, et varmastikaan vahingoita hermoa kynnen sisällä ja kynnet eivät ole "terävät".

  6. Viilaa vain yhteen suuntaan tukien kynttä sormellasi.

 

Videoita kynsien leikkaamisesta......

 

ylös

.....ja viilauksesta:

ylös


TURKIN HOITO JA TRIMMAUS

(Jatkossa tulossa lisää näyttelytrimmaukseen liittyvää, kulmauksia yms)

 

Koiran peseminen

Miksi karkeakarvaista mäyräkoiraa pitää trimmata?

Koska ja kuinka usein?

Eikö turkkia voi leikata nyppimisen sijaan?

Itse vai ammattilaiselle?

Mitä tarvitset?

Trimmauksen tekniikkaa

Mista aloitaa ja miten edetä?

Trimmaus videot:

Mitä kannatta ajatella ennekuin aloittaa...

...trimmauksen välineet ja tarvikkeet...

...trimmaus tekniikkaa...

...muista myös korvakäytävät

 

 

Koiran peseminen

-syytä välttää turhaan pesemästä tai suihkuttamasta.

Mäyräkoiraa ei kannata turhaan pestä eikä edes suihkuttaa tassuja. Maantiesuolan pois huuhteleminen on suositeltavaa. Pestessä poistuu turkista tarvittava "rasva" ja se pehmenee. Pehmeä karva ei lämmitä.   Koiraa ei saan ennen trimmausta missään nimessä pestä.  Koiran peseminen on tarpeellista vain jos se on kierinyt "mukavissa" tuoksuissa. (esim. supikoiran ulosteet, vanhat raadot). Luolametsästyksessä ollut koira voi myös saada kapitartunnan jolloin se on syytä pestä.  Olen pessyt  koira shampoolla 9 vuotiaan mäyräkoiramme ehkä 3 kertaa sen elämän aikana. Syynä on aina ollut metsästä hankittu "parfyymi"

 

Miksi karkeakarvaista mäyräkoiraa pitää trimmata?

-Siksi että koiralla olisi turkki joka suojaa, lämmittää eikä kutita.

On koira rotuja jotka vaihtavat turkin kahdesti vuodessa (esim. harmaa pystykorva), rotuja jotka eivät vaihda karvaa lainkaan vaan karva kasvaa kuten ihmisellä (esim. villakoirat) Karkeakarvainen mäyräkoira on tältä väliltä. Vaihtaa karvaa mutta karva ei kunnolla irtoa itsestään. Myös useimmat terrieri rodut omaavat tällaisen turkin. Karkeakarvaisen mäyräkoirankin kaukaa takaa löytyy dandiedinmontinterrieri.

 

Koska ja kuinka usein?

-Aina tarvittaessa

Turkki on trimmattava kun se alkaa näyttää kuolleelta ”seistä/sojottamaan ylöspäin”. Usein turkki alkaa tässä vaiheessa  irrota itsestään. Turkin "ajoissa " trimmaaminen pitää karvan karkeampana ja hyvälaatuisena.

Vanha, kuollut karva on poistettava jotta uusi turkki pääsee kasvamaan läpi. Kuinka usein koira on trimmattava on hyvin koirakohtaista. Joillekin voi arkitrimmauksen suorittaa keväällä ja syksyllä. Toisia voi trimmata  melkein pelkästään siistimällä ja toisille pitää laatia "aikataulu" jos turkin haluaa näyttelykuntoon.

Turkin kasvuun ja laatuun vaikuttavat perimän lisäksi trimmaus, ruuan laatu, nartuilla juoksut, koiran turhaan peseminen sekä myös toisille vuoden ajat.

Kannattaa seurat oman koirasi turkin kasvua ja opetella ajoittamaan trimmaus oikein.

Alla kuvia koirista joita olen trimmannut:

Ensimmäisenä vasemmalla "mamma Rut". Rutin turkin on aina voinut siistiä vaikka päivää ennen näyttelyä, kunhan ei ole päästänyt turkkia moneksi kuukaudeksi ylipitkäksi. Koko koiran on voinut trimmata kerralla ja sitten vain siistiä koira kauttaaltaan ennen näyttelyä. Koiralla tiheä karkea turkki jossa on runsaasti pohjavillaa. Mikäli turkin päästää aivan liian "vanhaksi" on alta kasvava karva myös valmiiksi vanhaa.

 

Kuvat:Keskellä vasemmalla Noora. Kun Nooran haluaa viedä näyttelyyn on turkin trimmaus ajoitettava eri osiin. Ensin tassut kauttaaltaan sekä parta ja kulmakarvojen runsas siistiminen. Noin parin-kolmen viikon kuluttua vartalo niskaa lukuun ottamatta. Taas parin viikon jälkeen niska ja pää. Noin kolmen viikon kuluttua, siistimisen jälkeen on Nooran

 

 

turkki parhaimmillaan.

Madde alhaalla oikealla. Madden jalat ja parta kannattaa siistiä noin kuukauden välein. Karva pysyy silloin parhaimmassa kunnossa. En koskaan poista Maddelta näistä kohdista kaikkea turkkia, vain kuolleet karvat. Maddella on hyvin vähän pohjavillaa ja vartalo on trimmaamisen jälkeen melkein kalju, joten trimmaan sen noin 2 kk ennen näyttelyä.

 

Oikealla Miika, jota ei koskaan tarvitsi "trimmata". Koiran voi vain siistiä näyttelyyn.  Miikalla on parta,  kulmakarvat joten on selvästi karkeakarvainen mäyräkoira. Vartalon turkki on luonnostaan lyhyt ja karkea. Täydellinen karva metsästyskoiralle. Valitettavasti osa näyttelytuomareista on "unohtanut" mikä on koiran käyttötarkoitus ja Miikan turkkia osa pitää huonompana kuin Nooran.

 

Eikö turkkia voi leikata nyppimisen sijaan?

-Ei, mikäli haluaa koiralla olevan turkin joka lämmittää ja suojaa

Mikäli karkeakarvaisella mäyräkoiralla on rotutyypillinen turkki, se on helppo nyppiä ja karva irtoaa helposti. Pentu karva usein on tiukemmassa ja voi olla pehmeämpi. Ensimmäisen nyppimisen jälkeen yleensä seuraava karva on karkeampaa ja irtoaa myös helpommin. Karkkarin turkkia ei koskaan kannata trimmata leikkaamalla.  Leikattu karva muuttuu pehmeäksi ja kadottaa luonnollisen, likaa ja lunta hylkivän ominaisuutensa. Pehmeä karva kuluu nopeasti eikä siksi suojaa koiraa yhtä hyvin kuin karkea karva. Varsinkin metsästyksessä käytettävällä koiralla on turkin laadulla hyvin paljon merkitystä. Ihanne turkki on suora ja karkea.

Vanhan, sairaan koiran  turkin leikkaamista voi harkita. (Koiran joilla on jo ennestään pehmeä ja huonosti irtoava turkki.) Täytyy kuitenkin muistaa että leikkaamisen jälkeen turkki muuttuu vieläkin pehmeämmäksi ja muutaman leikkauskerran jälkeen on vaikeaa enää palata takaisin turkin nyppimiseen.

 

Itse vai ammattilaiselle?

-henkilökohtainen valinta,  näyttelyyn tarvitaan ainakin aluksi ammattilaisen apua

Koiran voi aivan hyvin opetella trimmaamaan itse, myös näyttelyihin. Aluksi trimmaaminen voi tuntua työläältä mutta tekniikan opeteltuasi alkaa se sujua nopeammin. Näyttelyihin trimmaaminen vaatii jo enemmän taitoa. Turkkia voi muotoilla jolloin koira on edukseen ja parhaat puolet tulevat esiin.

Koska turkit ovat eri laatuisia, ei voi tarkasti määrittää, kuinka kauan aikaa siihen kerralla kuluu. Keskiarvoisesti sanoisin n 2 tuntia. Minulla on koiria joiden trimmauksen suorittaa puolessa tunnissa, mutta olen myös trimmannut mäykkyjä joiden trimmaus kesti 5 tuntia.

 

Ammatti trimmaajalle mentäessä kannattaa ottaa huomioon että kaikki "ammattilaiset" eivät ole ammattilaisia. Tiedän koiria joiden turkki on ollut pilalla useamman kuukauden ammattitrimmaajalla käynnin jälkeen. Koira trimmattiin trimmausveitsellä, joka katkoi karvan sillä seurauksella että koiralla oli lyhyt vanha turkki jonka alta uusi turkki ei päässyt kunnolla kasvamaan.

Osalla on niin "kiire" ja koiria trimmataan  liukuhihnamaisesti. Nuorelle koiralle voi tällainen käsittely jäädä ainiaaksi mieleen epämiellyttävänä käsittelynä.

Suosittelen ottamaan ensin selvää minkälaiselle ammattilaiselle olet viemässä koiraasi ja osaako hän trimmata nimenomaan mäyräkoiria.

 

Toisaalta hyvä ammattilainen osaa käsitellä koiraa oikein alusta alkaen. Pentu ei opi esim. rimpuilemalla pääsemään eroon trimmaajasta.  Ammattilainen myös tietää mitä tekee ja osaa muotoilla koiran turkin niin että se on edukseen myös näyttelyissä. Ota huomioon että huonosti hoidettua turkkia ei taiota näyttelykuntoon kerralla, vaikka olisi kuinka hyvä ammattilainen.

Sillä saatko itse olla paikalla tai et, ei välttämättä ole mitään tekemistä miten ystävällisesti trimmaaja koiraa käsittelee. (Syynä voi yksinkertaisesti vain olla työ-ympäristö.) Omistajan joka "säälii turhaan", voivottelee sekä hermostuttaa myös koiran käyttäytymisellään on syytä poistua paikalta. Usein koira "pistää hanttiin" pääasiassa siksi koska on tylsää olla paikkaillaan kuin että trimmaaminen tekisi kipeää. Monet trimmaajat tulevat kotiin tai/ja saat halutessasi olla paikalla. Samalla opit lisää ja näet miten trimmaaminen sujuu ilman suurimpia "minä en halua" kohtauksia. Kerro trimmaajalle että juuri siksi haluaisit olla paikalla ja käyttäydy myös siten ettet haittaa ja vaikeuta trimmaajan työskentelyä. On aivan oikein "kertoa" koiralle jo alusta asti ettei pureminen, näykkiminen tai yletön rimpuileminen ole sallittua. Tietenkään koiran lyöminen, kivuliaasti sitominen yms. ei missään nimessä ole asiallista koiran käsittelyä! (trimmauspöytiin kuuluva remmin on ok)

valitettavasti joillakin koiralla on pakko laittaa kuonokoppa. Omistajat jotka eivät ole jo pennusta asti totuttaneet koiraa siihen että sitä saa "käsitellä" ovat pää-asiallisesti itse syypäitä kuonokopan tarpeellisuuteen.

 

Mitä tarvitset?

-Tarvitset hyvä laatuisan karstan, kamman ja omat kätesi.

Työ helpottuu jos sinulla myös on ns. liitua (kalsiumkarbonaatti jauhoa). Liitujauhetta käyttämällä saat paremman otteen liukkaasta "rasvaisesta" karvasta.

Koiralla jolla on runsaasti pohjavillaa kannattaa hankkia myös pohja villa kamman tai "furminaattorin". Se poistaa pehmeän pohjavillan tehokkaasti mutta sitä ei sää käyttää päivittäin.

 

Hyvän laatuinen karsta on sellainen mikä ei ole liian terävä eikä katko karvaa. Karstaa ostaessasi kokeile sitä omaan käteen. Pidä karstaa melkein vaakatasossa ja vedä pehmeä suora veto. Karsta ei saa raapia vaan tuntua enemmänkin kuin harjaisit karkealla juuriharjalla.

 

Kampa saa olla tiheäpiikkinen, metallikampa. Liitua voi ostaa apteekista.

 

 

Trimmauksen tekniikkaa

-Koira nypitään kauttaaltaan, parta & kulmakarvat säästäväisemmin, leikataan vain karvat  tassunpohjista & peräaukon ympäriltä

Parhaan trimmaus tuloksen saat paljain sormin.

Trimmausveitsiä käytetään ainoastaan turkin siistimisessä näyttely kuntoon. Niiden käyttö vaatii myös ammattitaitoa.

 

Karstaa  koirasta pois mahd. takut ja karvaan tarttuneet siemenet yms. Muista pitää karstaa melkein vaakasuorassa ja harjaa myötäkarvaan. Harjaa koko koira.

 

Aloita trimmaaminen pienistä alueista kerrallaan siten että ensin harjaat kohdan varovasti vastakarvaan, pystyyn. 

 

Laita  liitujauhetta trimmattavaan kohtaan. Korvakäytäviin EI SAA laittaa liitujauhoa !

Kiristä nahka toisella kädellä ja ala nyppimään aivan karvan päästä hellävaraisesti peukalo-etusormi otteella. Karvan on tarkoitus irrota kokonaisena.

 

Karva trimmataan ottaen pieni, ohut tuppo (muutama karva) karvaa peukalon ja etusormen väliin ja nyppäisten karvan kasvusuuntaan. Karvan kasvusuuntaan työskenteleminen on tärkeää! Vastakarvaan nyppiminen tekee kipeää. (jos olet joskus nyppinyt omia kulmakarvojasi tiedät mitä tarkoitan

 

Aroista paikoista (kainalot, napa, jalkojen sisäpinta, "tissit", takapuoli, korvakäytävä ja sen reunat) on syytä ottaa vain todella muutama karva kerrallaan. Arkoihin kohtiin kannattaa  käyttää pelkästään sormenpäitä.  Muista karvan"pyörre" kohdistakin nyppiä karvan kasvusuuntaan

 

Mista aloitan ja miten etenen?

-Varaa aikaa ja lue alla oleva teksti, trimmaustekniikka ja teksti mitä tarvitsen

Älä pese tai  uita ennen trimmausta. Karva on silloin pehmeämpää ja se ei irtoa yhtä helposti joka taas vuorostaan on koiralle kivuliasta.

 

Pennut trimmaan yleensä ensimmäisen kerran lattialla. Huonoselkäiselle omistajalle se on vaikeaa. Koiran voi myös ensimmäisestä kerrasta lähtien trimmata pöydällä. Se on ergonomisempaa trimmaajalle ja siihen kannattaa siirtyä jatkossa.

Koiran ollessa pöydällä katso ettei se missään nimessä pääse putoamaan tai hyppäämään alas ! Älä IKINÄ jätä koiraa yksin pöydälle edes hetkeksikään.

Pöydäksi käy mikä tahansa pöytä mikä on vakaa. Laita pöydälle jotakin mikä on pehmeää eikä liukas. Itse käytän ns. Vet-Bed alustoja joissa on liukumaton pohja. Auton kumimatto ja sen päällä pehmeä pyyhe käy myös mainiosti.

 

"Kypsä" karva nypitään koirasta kauttaaltaan. Myös häntä, jalka-, rinta-, ja partakarvat vaativat nyppimistä. Poista karkeat karvat, jätä alusvilla paikoilleen jos koiralla on sitä. Mikäli alus villaa on paljon, voit karkean karvan nyppimisen jälkeen hyvä poistaa sitä alusvillakammalla tai furminaattorilla. koirista joilla ei ole alusvillaa voivat trimmaamisen jälkeen näyttää kaljuilta mutta se ei ole vaarallista. turkki kasvaa takaisin.

 

Seuraavassa on  suuntaa antavia ohjeita miten päästään alkuun ja miten siitä sitten jatketaan. Työ opettaa aina tekijäänsä, harjoittelukappale sinulla on jo  kotona... tartut vain toimeen ja nypit jotain. Mitään peruuttamatonta et pysty tekemään, kun karvathan kasvaa kuitenkin aina takaisin

 

Sillä mistä kohtaa aloitat ei ole suurtakaan merkitystä. Vartalosta turkki irtoaa helpoiten.

 

Älä suotta hermostuta pentua trimmaamalla yhdellä kertaa liikaa, mutta jos tavoitteenasi on kunnon karkea turkki, trimmaaminen pitää joka tapauksessa tehdä, vaikka sitten pikkuhiljaa.

 

On syytä kuitenkin noin viikon sisällä trimmata koko turkki jotta karva kasvaa tasaisesti koko koiraan. Aikuisen koiran näyttelyyn trimmausta kuitenkin kannattaa jakaa eri vaiheisiin koirakohtaisesti. (lue kohta: Koska ja kuinka usein)

Kuvat:

Ylhäällä vatsa ja kylki. Muista nyppiä varovasti  (karvan kasvusuuntaan) vatsa kainalot ja jalkojen sisäpinnat. Kyljistä karvaa irtoaa helposti, eikä niitä ole yhtä runsaasti  kuin lavoissa tai reisien ulkopinnalla.

 

Alla kaula. Kaulassa, korvasta vinosta lapaa kohti, kulkee "viiva" jossa karvan kasvusuunta kääntyy. Tässä kohdassa on usein runsaasti karvaa ja näyttelyyn kohta siistitään aina uudestaan.

 

Pään trimmauksesta:

 

 

 

Koiran päähän jättää moni aivan liian tuuheat kulmakarvat ja parta jää siistimättä. Niistäkin kannattaa putsata pois vanha turkki. (se on riistanvärisillä koirilla usein vaaleampaa kuin hyvässä kunnossa oleva karva. Tämä kannattaa tehdä vaikka ei ajattelisikaan ulkonäköä. Karkeaan karvaan ei  tartu lumi ja lika yhtä helposti

 

Kuvista voi katsoa pään trimmausta.

Ylinnä vasemmalla on Rutin pää ennen trimmausta, niin kuin varmasti huomaatkin.

 

Seuraavassa kuvassa on poski ja korva siistitty mutta silmän ympäriltä nuolen näyttämissä kohdissa on aivan liian paljon karvaa.

Poskista voi kaiken irtokarvan poistaa silmän ulkonurkasta vinosti suupielen alkuun.

 

Kolmannessa kuvassa on Rutilla edelleen  kulmakarvoissa kuollutta pitkää karvaa. Ne kannattaa ohentaa nyppimällä pisimmät karvat pois. Silmän sisänurkasta nypitään myös.

 

Alinna vasemmalla pään oikea puoli on trimmattu melkein valmiiksi. Partaa voi vielä siistiä. Yritä olla tekemättä liian jyrkkää rajaa parran ja posken välille.

 

Mäyräkoiralla ei saisi olla jyrkkää otsapengertä joten sitäkin pitää siistiä. Otsapenkereen pitäisi näyttää mahdollisimman loivalta. (Ylinnä vasemmalla oleva kuva)

 

Koira on hyvä totuttaa korvien sisällä olevien karvojen nyppimiseen heti pienestä pitäen.

Niitä ei kuitenkaan pidä nyppiä jatkuvasti koska korva siitä myös ärtyy.

Osalla koiria on paljon karvoja korvissa. jollei niitä poisteta, ne takkuuntuvat vaha- likatakuiksi ja seurauksena voi olla korvatulehdus.

Kuvat: trimmattu korva ja "karvakorva" 

Jalat ja tassut

Koiran jaloissa on karvat "tiukemmassa" kuin vartalossa. Jalat on kuitenkin syytä trimmata kunnolla. Talvella niihin tarttuu lumi eikä ohut töhnö turkki suojaa jalkoja koiran juostessa risukkoisessa metsässä. Jalkojen sisäpuoli, tassun reunat sekä etutassussa olevan "ylemmän anturan" ja polkuanturan väli ovat arkoja kohtia joista saa nyppiä melkein karvan kerrallaan.

Oikealla ylimmästä kuvassa on vasen jalka kokonaan trimmaamatta ja oikeasta jäljellä tassun reunat. Kuvan alapuolella olevat kaksi kuvaa näyttävät eron keskeneräisen ja siistityn tassun eroa.

Kuvat:Harjattu trimmaamaton tassu

Tassun reunat nyppimättä

Tassu melkein valmis

Siistimätön tassu näyttää lattealta ja pitkältä. Käpälä siistitään siten että se näyttää mahdollisimman pyöreältä ns. kissankäpälältä.

 

Ainut kohta missä saa käyttää saksia on tassun pohjat ja reunat.

Tassujen pohjista leikataan kaikki polkuanturoiden välistä uloskasvanut karva pois ja tassun reunat pyöristetään saksilla (huom. nypi ensin reunoista kaikki irtoava karva!)

 

Polkuanturat on muutenkin syytä tarkastaa silloin tällöin. Polkuanturoiden väliin saattaa liasta muodostua karvaklimppi, joka on liimautunut kovaksi möykyksi anturoiden väliin. Sitä ei havaitse kovin helposti. Yleensä se on kaikissa tassuissa samaan aikaan, joten koira ei välttämättä onnu, vaikka klimppi saattaa vaikeuttaa liikuntaa. Poista karvatupot varovasti saksilla. Varo ettet leikkaa varpaiden välissä olevaa nahkaa.

Loppusilaus

Kun olet nyppinyt koko koiran, siistinyt tassutkin alkaa koira olla valmis. Takapuoli voi olla vielä kesken, sekin pääasiallisesti nypitään. Ainoastaan aivan perä-aukon ympäriltä sekä nartuilta "se" ja uroksilta pippeli on inhimillisempää leikata saksilla. Älä vedä karvoja ulospäin leikatessasi. Varsinkin uroksella voi karvat alkaa kasvaa sisäänpäin jos aivan pippelin pää on leikattu siten että karvoista on pidetty kiinni.

Muista leikatessasi että karva joka on leikattu muuttuu pehmeämmäksi. Joten kannattaa käyttää saksia säästeliäästi.

 

Muutaman viikon kuluttua voit halutessasi ja jos niitä on, trimmata pois hapsuttavat karvat mitä yleensä aina jää jonnekkin.

Koirasta voi jopa tulla trimmatessa "kalju". Riippuu jälleen karvan laadusta. Melkein kaljukaan koira ei kuitenkaan normaalisti liikkuessaan tarvitse takkia tai vaatteita. Ainoastaan kovalla pakkasella tai tuulella voi koiralla liikkuessaankin tulla kylmä.

 

Nyt sitten vaan hommiin ja koiran turkki kuntoon.

(Jatkossa tulossa lisää näyttelytrimmaukseen liittyvää, kulmauksia yms)

 

 

Trimmaus videot

 

Mitä kannatta ajatella ennekuin aloittaa...

 

...trimmauksen välineet ja tarvikkeet...

 

...trimmaus tekniikkaa...

 

...muista myös korvakäytävät

 

KUVIEN, TEKSTIN TAI VIDEOIDEN KOPIONTI ILMAN LUPAA ON EHDOTTOMASTI KIELLETTY

www.playadelbergs.fi.
phone: +358 405 294 391    e-mail: info(at)playadelbergs.fi
Bergövägen 968, AX-22220 Emkarby, Åland / Långholmen, KIMITO FINLAND

       Copyright © All Rights Reserved. - KENNEL PLAYADEL BERGS